Såhär gör vi vår Bibimbap på Eldost® som vi serverar bland annat på Vimmerby Camping, Fair Enough på Uthuset i Skärstad och på Butik Botaniks vårmarknad.
ca 14 dagar innan servering:
Gör surkål: Strimla svenskodlad ekologisk vitkål, varva med salt och packa den hårt i en glasburk eller syrningskruka om du råkar ha en. Vätskan ska täcka kålen. Ställ åt sidan i 14 dagar ungefär.
Ca 1-2 veckor innan servering
Tillverka din Eldost
ca 7-10 dagar innan servering:
Grodda mungbönor: Blötlägg svenksodlade mungbönor en kvart, lägg i en rymlig behållare och skölj och låt rinna av. Skölj 2-3 gånger om dagen och låt rinna av, låt groddarna stå mörkt under tiden.
ca 2-5 dagar innan servering:
Lägg in chiligurkan: Skiva upp svenskodlad gärna ekologisk gurka så tunt du kan, kanske med osthyvel? hacka chilipeppar i lagom stora bitar. (Vi har en maskin) varva gurka och chili i en lagom stor burk. Koka en 123-lag men ta bort en del socker och tillsätt lite kryddor. Häll över lagen när den svalnat och ställ i kylskåpet.
Dagen innan servering:
Hacka upp champinjoner ( Vi använder Franzéns champinjoner från Tidaholm) i typ centimeterstora bitar, marinera i soja olja och vitlök. Beräkna 100g per portion
Skiva Eldost® i tunna skivor, blanda med sesamfrön och soja. beräkna 100g per portion.
Blanda surkål med finhackad vitlök och ingefära samt koreansk siracha efter smak.
I vimmerby (Eller hemma i ditt kök om du vill göra det hemma)
Koka sushiriset (eller ekologiskt grötris) utan salt, 1del ris 2delar vatten. När riset är klart: häll i en blandning av vinäger och honung, inte för mycket honung och inte för mycket av blandningen, det ska vara en touch av syra och ett uns honungssmak. Lägg riset fint i mitten av en djup tallrik.
Stek champinjoner och Eldost® på Muurikapannan eller stekpannan om du är i köket. Lägg upp surkål, böngroddar och chiliinlagda gurkan runt riset medan du steker och när champinjonerna och Eldosten® har fått fin färg så lägger du dem bredvid.
Stek ett ägg så gulan är lös och lägg uppe på det hela.
Ät njut och må bra.